lørdag 27. april 2013

TOWS-matrise

Hvem har ikke hørt om SWOT?

SWOT er en strukturert metode som brukes for å evaluere styrker (strengths), svakheter (weaknesses), muligheter (opportunities) og trusler (threats) involvert i et prosjekt eller i en bedrift.
Kilde: Wikipedia 

Denne metoden er mye lært på skoler og universiteter verden over. Praktisk bruk derimot er visstnok ikke så utbredt. Men for å forstå konkurranse, styrker og svakheter (internt i bedriften) og muligheter og trusler (eksternt) er den et veldig nyttig verktøy for å lære å finne og skille de forskjellige faktorene.

Hva er så TOWS?


Det er en fremstilling for å se forskjellige strategiske alternativer. For å forklare dette bedre vil jeg vise et par eksempler fra caset vi skrev i "Strategiinnføring" (AOS237) våren 2012:
Denne TOWS-matrisen viser hvordan styrkene/svakhetene påvirker og påvirkes av muligheter og trusler.
 
Det kan se enkelt ut når man bare skal kategorisere det i positivt, nøytralt eller negativt, men vi tre som skrev denne oppgaven brukte lang tid på å reflektere og diskutere hvordan disse faktorene påvirker hverandre. Og så brukte jeg litt tid på å få det pent utseendemessig (som vanlig - fordi jeg elsker det).
 

Videre bruk av TOWS

Videre fant vi ulike strategier i de fire kvadrantene (SO, ST, WO, WT):
 

Og det hele endte opp blant annet i en BCG-matrise

 
 
Denne BCG-matrisen er jeg stolt av, da denne ga følgende tilbakemelding fra sensor: "Bruk av BCG-matrisen var innovativ, og det er veldig bra at dere har utviklet verktøyet litt videre!" :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar