fredag 15. november 2013

Hjemmeeksamen i "strategisk økonomistyring"

3 ukers hjemmeeksamen

Strategisk økonomistyring dreier seg om å styre bredere og lengre enn tradisjonell økonomistyring. Faget har en hjemmeeksamen og vi fikk oppgaven 8. oktober og skal levere besvarelsen 29. oktober.

I "Styring og organisering" (BUS312) hadde vi om Seattle Coffee Company, nå har vi fått om Batdorf & Bronson - som også driver med kaffe. Men i fjor hadde vi om organisering (profitt-/ kostnads-/ inntektssenter) og i år dreier det seg om å se på "strategisk lønnsomhet". Oppgaven er hentet fra 1995 og vi skal vurdere B&Bs prisingssystem, de "i dag" ikke har noe. Annet enn å få rapportert det de er forpliktet til til skatteetaten. Det er konkrete oppgaver på modellene "rule of thumb", "mark-up pricing) og "target costing".
Det er en del informasjonstekst og en flere "exhibits" med tall over både inntekter og kostnader, men det er ikke veldig detaljerte tall.
Til sist er det gitt noen veldig konkrete spørsmål så som: "Does the $ 3.00 mark-up added to the bean cost cover B&B’s current cost structure plus an appropriate level of operating profit?"

Vi har også fått retningslinjer til besvarelsen av foreleser. Det setter jeg utrolig pris på etter å ha skrevet noen oppgaver helt uten retningslinjer. Vi skal beskrive virksomheten, beskrive problemstillingen og definere den.

Eksamensoppgaven har også tre teorioppgaver hvor vi skal drøfte sammenhengen mellom verdikjedeanalyse og outsourcing, utfordringer knyttet til interorganisatorisk økonomistyring og Japans innflytelse på strategisk økonomistyring. Spørsmålene virker enkle nok, men gruppa jeg er på har høye ambisjoner og vi legger mye jobb i både bakgrunnsanalyser, innhold, språk og utseende.

Vi har fått en sidebegrensning på 25 sider, men da er forside med innholdsfortegnelse, litteraturliste og andre vedlegg ikke inkludert. Fantastisk! For en gangs skyld hadde vi ikke problemer med sidebegrensningen (bla pga ganske mange vedlegg) . :)
Studieteknikkmessig gjør vi noe hver for oss og noe sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar