fredag 8. november 2013

Arbeidskontrakt

Dette bør stå i kontrakten din

(ren kopi fra http://www.dn.no/talent/article2709859.ece)
  • Arbeidsvilkår
    Alle viktige arbeidsvilkår bør stå i selve avtalen. Henvisninger til personalhåndbøker eller andre administrativt fastsatte ordninger gir dårligere beskyttelse dersom arbeidsgiver ønsker å endre vilkårene ensidig.
  • Ferie
    Hvor lang ferie og hvor mye feriepenger du har krav på. Mange tror at de har rett til fem ukers ferie, men ferieloven gir kun rett til 4 uker og 1 dag ferie. Skal du ha fem uker må det avtales. I tillegg kan det for eksempel avtales fri i romjulen eller påskeuken.
  • Oppsigelsesfrist
    Lovens oppsigelsesfrist er en måned, eller 14 dager i prøvetid. Vi anbefaler å avtale en lengre oppsigelsesfrist. 14 dager er knapp tid til å finne en ny jobb. Risikoen for å stå uten inntekt en periode er derfor stor. Mange avtaler en oppsigelsesfrist på en måned i prøvetiden og minst 3 måneder etter prøvetiden.
  • Hvordan arbeidstiden er organisert
    Er stillingen unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, som en særskilt uavhengig ? Daglig og ukentlig arbeidstiden skal angis. I tillegg bør det avklares om du har krav på overtidstillegg, og fleksibel arbeidstid med mulighet til å avspasere.
  • Rettigheter under omsorgspermisjon, foreldrepermisjon og sykdom
    Folketrygden dekker kun inntektsbortfall ved sykdom og foreldrepermisjon inntil 6G, noe som tilsvarer en årslønn på 511 470,- Er inntekten din høyere bør det avtales at arbeidsgiver skal dekke full lønn under sykdom og permisjon. Omsorgspermisjon er etter loven ulønnet. Det bør derfor i tillegg avtales at lønnsplikten også omfatter denne.
  • Konkurranseklausuler
    Er det inntatt en konkurranseklausul i avtalen er det viktig å undersøke de tidsmessige, geografiske og yrkesmessige begrensningene denne gir

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar