tirsdag 1. oktober 2013

Temaer i finansiering og investeringsanalyse (BUS322)

Bare for å begynne med det positive: jeg har en ny favorittforeleser! :) Da kan jeg fortsette med enda mer positivt: finansiering og investeringsanalyse er knallmorro!
Vi har 3 timers forelesning med teori og så en time hvor vi jobber med en praktisk oppgave hvor foreleser gir veiledning ved behov. Et flott opplegg! Har forresten jeg sagt at vi jobber i Excel? ;)

Første forelesning hadde vi denne oppgaven:

  • Gjennomsnittsavkastning
  • Standardavvik
  • Teste om storebrand og skagen har slått OBX.
  • Teste om skagen har slått storebrand.

Og datagrunnlaget så slik ut:

18 kolonner og 203 rader...
Heldigvis regner vi ikke på alle kolonnene på en gang. Denne gangen var det Storebrand, Skagen og OBX vi regnet på. Aritmetisk og geometrisk gjennomsnitt er viktig å forstå forskjellen på. ;) Evt en "aritmetisk måte å få geometrisk gjennomsnitt" på (log-funskjonen). :)


Analyser

I tillegg til å regne på aritmetisk og geometrisk gjennomsnitt "manuelt" har Excel funksjoner som regner slikt for oss. Med en add-in som heter "Dataanalyser" kan man kjøre både regresjonsanalyser, t-tester og mye annet.
Her er det gjort en statistisk analyse hvor det kommer ut verdier som mean, standardfeil, median, mode, standardavvik, skjevhet, minimum, med mer.
 

Og t-test:

Med t-test testes her om gjennomsnittlig avkastning har vært lik:
F-test brukes til å teste om variasjonen (standardavvik) er lik. 
 

 Andre forelesning hadde vi om beta

Det vil si systematisk risiko.
Og så hadde vi om andel markedsforklart risiko (R2).

Tredje forelesning hadde vi om porteføljeoptimering

Og da er det grunnleggende å lære om H. Markowitz sine kurver med egg (ler mer på wikipedia). :) Porteføljeoptimering handler om å kjøpe eiendeler både i Iskremfabrikken AS og Paraplyfabrikken AS. Da får man avkastning både på solskinnsdager og regndager. 
I porteføljeoptimeringssammenheng er det enkelt å regne på avkastning, men variasjonen (risikoen/standardavviket) er ikke like enkel. Men når man har lagt inn forventet avkastning og standardavvik, så kan Excel gi en slik fin graf:

 

Vi har også en obligatorisk oppgave

Hvor vi skal velge noen indexer og råvarer og sammenlikne. Gjennomsnittlig avkastning, variasjon (risiko), systematisk risiko (beta), markedsforklart variasjon (R2) - med dataanalyse, regresjonsanalyse, grafer, t-tester, f-tester og ikke minst forklarende tekst. 15 sider med frist 11. oktober.
Ja, jeg er 99% ferdig. Ja, det har vært rasende gøy! Ja, jeg har brukt vanvittig mange timer med Excel den siste uka. Og jeg koser meg glugg i hjel!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar