tirsdag 25. juni 2013

Eksamensoppgavene i konsernregnskap (+fusjon og fisjon)

Nok å gjøre og mer enn høy nok vanskelighetsgrad

1a:

Selskap A driver produksjonsvirksomhet i egne lokaler. 31.12.x0 kjøper selskap A alle aksjene selskap X, som driver i samme bransje, men med delvis noe andre produkter. Samtidig kjøpes selskap A alle aksjene i selskap Y, som eier eiendommen som selskap X driver i. Det er også noen andre leietakere.
*balansetall utelatt*
A betalte  25 000 for aksjene i  X. Du får følgende opplysninger om X som grunnlag for å foreta en merverdianalyse:
- Det foreligger takst på maskinene på 23 000.
- Varebeholdningens salgsverdi med fradrag for utgifter til ferdigstillelse, salgskostnader og en  rimelig fortjeneste er beregnet til 22 000.
- X har fulgt regnskapsreglene for små foretak, og en netto pensjonsforpliktelse på 2 000 er ikke balanseført
- I og med at X er i samme bransje som A, skal produksjonen i de to selskapene delvis samordnes. I den forbindelse forventes det restruktureringskostnader i X på 4 000.
- Avsetning til tap på fordringer anses å være overvurdert med 500.
- Utsatt skatt beregnes til nominelt beløp i verdsettelsen, skattesats 28 %.

A betalte 20 000 for aksjene i Y. Ved verdsettelsen av utsatt skatt ble det brukt en sats på 10 %.
Utarbeid konsernbalansen per 31.12.x0. Vis beregninger og gi kommentarer til løsningen i den grad du mener det bør gjøres, herunder skatt på merverdi bygninger.

1b:

Forutsett i stedet at A kjøpte 80 % av aksjene i X og Y for henholdsvis 20 000 og 16 000, og tok opp tilsvarende mindre langsiktig gjeld. Hvilken konsekvens vil det ha for konsernbalansen per 31.12.x0?

1c:

*Resultat og balanse utelatt*
Du skal utarbeide konsernregnskapet for x1. Forutsett at det er 20 % minoritetsinteresser i X, slik at A betalte 20 000 for 80 % av aksjene, og at Y er heleid, slik at A betalte 20 000 også for disse. Du får følgende opplysninger:
Fra merverdianalysen
- Merverdi bygninger i Y skal avskrives over samme periode som bygningen avskrives i selskapsregnskapet til Y. Velg nettoføring av skatt på merverdi i balansen.
- Merverdi maskiner skal avskrives over 10 år
- Goodwill skal avskrives over 10 år
Andre opplysninger
-  Som følge av oppkjøpet endret B regnskapsprinsipp for pensjoner i x1, med virkning fra 01.01. 
- Per 31.12 anses kundefordringer riktig vurdert
Interne transaksjoner
-  Av husleieinntekten i Y er 2200 husleie fra X.
-  A har kjøpt varer fra X for 5000 i løpet av året. Per 31.12 er varer for 1000 på lager.
   Internfortjeneste på varene er 20 %.
-  A solgte en maskin til X i begynnelsen av året, med en salgsgevinst på 1000. Maskinen har en antatt gjenværende brukstid på fem år.
Kommenter løsningene i den grad du mener det er formålstjenlig. Du skal spesielt avstemme/forklare endringen i egenkapitalen (majoritet og minoritet) og skattekostnaden.

1e:

Konsernet ønsker å styrke likviditeten. A selger derfor 40 % av aksjene i Y til en ekstern eiendomsinvestor 01.01.x2, og oppnår å få 9000 for denne aksjeposten.
Vis hvilke konsekvenser dette får for konsernregnskapet i x2.  

2:

Forutsett at A bruker egenkapitalmetoden for datterselskaper i sitt selskapsregnskap. Vis de aktuelle tallene for investeringene i X og Y for x1. Kommenter løsningen.

3a:

Forutsett at A og X fusjonerer. Utarbeid fusjonsbalanse per 01.01.x1.
Kommenter spesielt egenkapitalen i A.
Hvordan ville egenkapitalbevegelsen blitt i A dersom fusjonen skjedde et år senene, og D hadde hatt et overskudd på 1 000 i dette året?

3c:

Forutsett nå at A Ikke har kjøpt aksjene i X, og at det er andre eiere i X enn i A.
Posten "Aksjer i datterselskap" i balansen til A blir dermed redusert med 25 000 og langsiktig gjeld tilsvarende.
For øvrig skal du bruke det samme tallmaterialet som ovenfor.
Forutsett at virkelig verdi av A er 75 000, og at A er formelt overtakende selskap. For øvrig gjelder de samme forutsetningene for merverdier mv i X som tidligere.
Utarbeid fusjonsbalansen per 01.01.x1

4a:

Forutsett nå at A skal fisjoneres  01.01.x1, ved at eiendommen og driften skal legges i hvert sitt selskap. Eiendommen skal fisjoneres ut i et nystiftet selskap B. Bruk balansen i oppgave 1a som grunnlag for delingen.
Forutsett også her at totalverdien av A er 75 000. Bygningen er verdsatt til 45 000 netto etter nåverdiberegnet utsatt skatt på 10 %. Bokført utsatt skatt knyttet til bygningen er  1400. Det er ønskelig at B overtar 30 000 av den langsiktige gjelden.

Forutsett at eierne skal eie aksjer i begge selskapene etter fisjonen i samme forhold som de eier aksjer i A før fisjonen. Utarbeid delingsbalansen.

4b:

 Forutsett at eierne skal skille lag ved fisjonen, og at verdien av A og B skal være i forholdet 4:1. Utarbeid delingsbalansen, og forklar egenkapitalbevegelsen i A.

Ta selv eventuelle nødvendige forutsetninger og utarbeide delingsbalansene . Kommenter løsningene og drøft eventuelle problemstillinger som oppstår.
 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar