Ex-student som var ferdig med masteren i økonomi (MSc BA - Siviløkonom) i 2014. Som ble student igjen, eller liksomstudent, våren 2022. Følger et meget spennende fag ved NMBU; Privatøkonomi (BUS120).
tirsdag 29. oktober 2013
lørdag 19. oktober 2013
Rekreasjon og trim
Dagene flyr!
Vanligvis begynner jeg å studere kl 830 og holder på til kl 15. Da er det lekser og middag og fritidsaktiviteter og slikt med familien. Muligens også egen trening. Kl 19 studerer jeg gjerne videre i 2-3 timer. Jeg er så heldig å studere noe jeg synes er kjempemorsomt - og koser meg med (det meste av) skolearbeidet! :)
Denne uka har det blitt mye familiefritid - og det er veldig godt midt i en hjemmeeksamen. Jenta og jeg har vært på klatring og på ridetur. Det er koselig, veldig avstressende og god trim for oss begge.
Shetlandsponniene er søte - og når de setter opp dampen, løper de fra meg.
Dette er "Alina" på Son Miljøhestesenter (hvor man kan komme og leie en hest for en time hver lørdag). Anbefales!
Når det gjelder påkledning må jeg innrømme at det var vel varmt å jogge i ullundertøy, fleecegenser og ola-bukse i dag... Men deilig var det! :)
Her er det ikke jeg som sikrer, far står nede den gangen dette bildet ble tatt. Men denne uka var det altså bare jentungen og jeg som klatret - og da får jeg ikke tatt bilde (som sikrer skal man alltid ha begge henda på tauet). Vi klatrer i Vestby Arena med Vestby Klatreklubb.
I morgen skal vi gå med bøsse for TV-aksjonen.
søndag 13. oktober 2013
Excel er bare verdens beste!
Og jeg håper det smitter!
Forrige uke hadde vi om porteføljeoptimalisering i "finans". I den forbindelse fikk vi et par "programmer" i Excel som vi kunne plotte inn avkastning og varians for enkeltaksjer og så få ut porteføljens avkastning og varians (det er ikke å ta (a+b)/2).
Slik ser to av regnearkene vi fikk å prøve oss på.
Egen porteføljesammensetter
Fordi det vi fikk å prøve oss på var vanskelig (både for meg og for foreleser som skulle prøve å vise oss), begynte jeg likegodt å lage en selv.
Her er det kun 5 celler man må forholde seg til: avkastning for A og B, standardavvik for A og B og til sist korrelasjonen. Dersom man vil, kan man sette hvilke intervall man ønsker mellom beregningen til vektingen ("step" i celle B25). Resten av cellene er låst for redigering. Tallene er bare der som grunnlag for grafen.
Slik at den egentlig kunne sett slik ut:
Siden foreleser også hadde vanskeligheter med å vise oss de andre programmene sendte jeg min excelfil til ham hvorpå han påpekte et par notasjonsfeil som jeg rettet opp. På forelesning dagen etterpå viste han plutselig frem det jeg hadde laget og ba meg forklare tallene og grafen. Ikke nok med det, excelfila var lagt ut på Fronter tilgjengelig for alle i faget - og jeg måtte forklare alt på engelsk!
Skjermbilde av Fronter
Og det hele gikk strålende! For porteføljesammensetning skjønner jeg godt nå - takket være blant annet å ha jobbet med dette "programmet". Om andre også kan ha hjelp av regnearket, så er det bare hyggelig. Men mest lærer man nok av å prøve å gjøre det selv. Om man har mye tid til overs. Og elsker Excel...
tirsdag 8. oktober 2013
Årets TV-aksjon: Ingen tid å miste
Å gi: enten med penger eller med tid
Min første erfaring som bøssebærer begynte i 3. klasse på videregående. Russen gikk med bøsser for TV-aksjonen og siden den gang har jeg gått med bøsse så og si hvert eneste år. Jeg kan bare huske to unntak og det var det året jeg nettopp hadde fått barn for første gang og neste år hvor jeg var høygravid med barn nr 2.Barna har vært med og det er ikke det de jubler høyest over å være med på, men det varmer å se hvor mange som gir så mye. Det er også veldig hyggelig å snakke med så mange - kjente og ukjente. Og så gjør vi det til en tid for ettertanke og takknemlighet for hvor godt vi har det.
I år er det Nasjonalforeningen for folkehelsen pengene går til
Og mer spesifikt skal det gå til deres arbeid med demens. Det står mer på nettsidene til TV-aksjonen: http://www.nrk.no/tvaksjonen/ om aksjonen "Ingen tid å miste".Denne historien synes jeg var veldig rørende og godt forklarende hvordan demens kan utarte seg:
http://www.nrk.no/mr/faren-vart-dement-da-ho-var-11-ar-1.11266397 Demens er ikke en sykdom med et sett gitte symptomer. Demens består av flere typer og ikke har Alzheimers eller begynner med å ikke huske hva de gjorde i går. Noen husker godt hva de gjorde i går og hva de skal gjøre etterpå, samtidig som de for eksempel ikke forstår hvordan de skal ta klesvasken, eller dropper stell av personlig hygiene.
Meld deg som bøssebærer!
http://www.blimed.no/Eller gi ditt bidrag til konto 8380 08 09005
søndag 6. oktober 2013
"Siviløkonom"
Wow!
Etter 5 år på UMB kan man (med riktige fagvalg, beståtte eksamener og slikt) få tittelen "Siviløkonom". Det var tidligere 4 år med økonomi, nå er det 5 år med økonomi-/administrasjonsfag (kort fortalt).På engelsk er tittelen "Master of Business Administration" - som er en type Master of Science.
Det høres veldig impårtant ut. Jeg syntes siviløkonom var fint jeg, eller "master i økonomistyring" også holder. Jeg holder jo tross alt på med det jeg elsker... Men å få en fin tittel med på veien skader jo ikke. :)
fredag 4. oktober 2013
En foreleser i Magma
Store barn gleder seg over små ting ;)
Til høyre: denne ukens oppgave i strategisk økonomi (BUS313).
Til venstre: en artikkel i denne månedens Magma (tidsskrift fra Econa).
Forfatter av dem begge: Dag Øivind Madsen
Til venstre: en artikkel i denne månedens Magma (tidsskrift fra Econa).
Forfatter av dem begge: Dag Øivind Madsen
Nå blir det spennende å se om det står noe om de samme temaene da (oppgavene går på outsourcing, target costing og kaizen - artikkelen har jeg ikke lest enda).
Magma er Econas medlemsblad
Man tager hva man haver
På onsdag lagde jeg meg en privat liten lesekrok på Aud Max. Det var en halvtime til forelesningen startet, så da satte jeg meg her og skrev noen notater.
Det fungerte veldig bra, men jeg glad jeg til vanlig har bedre "fasiliteter".
tirsdag 1. oktober 2013
Temaer i finansiering og investeringsanalyse (BUS322)
Bare for å begynne med det positive: jeg har en ny favorittforeleser! :) Da kan jeg fortsette med enda mer positivt: finansiering og investeringsanalyse er knallmorro!
Vi har 3 timers forelesning med teori og så en time hvor vi jobber med en praktisk oppgave hvor foreleser gir veiledning ved behov. Et flott opplegg! Har forresten jeg sagt at vi jobber i Excel? ;)
Vi har 3 timers forelesning med teori og så en time hvor vi jobber med en praktisk oppgave hvor foreleser gir veiledning ved behov. Et flott opplegg! Har forresten jeg sagt at vi jobber i Excel? ;)
Første forelesning hadde vi denne oppgaven:
- Gjennomsnittsavkastning
- Standardavvik
- Teste om storebrand og skagen har slått OBX.
- Teste om skagen har slått storebrand.
Og datagrunnlaget så slik ut:
18 kolonner og 203 rader...
Heldigvis regner vi ikke på alle kolonnene på en gang. Denne gangen var det Storebrand, Skagen og OBX vi regnet på. Aritmetisk og geometrisk gjennomsnitt er viktig å forstå forskjellen på. ;) Evt en "aritmetisk måte å få geometrisk gjennomsnitt" på (log-funskjonen). :)
Analyser
I tillegg til å regne på aritmetisk og geometrisk gjennomsnitt "manuelt" har Excel funksjoner som regner slikt for oss. Med en add-in som heter "Dataanalyser" kan man kjøre både regresjonsanalyser, t-tester og mye annet.
Her er det gjort en statistisk analyse hvor det kommer ut verdier som mean, standardfeil, median, mode, standardavvik, skjevhet, minimum, med mer.
Og t-test:
Med t-test testes her om gjennomsnittlig avkastning har vært lik:
F-test brukes til å teste om variasjonen (standardavvik) er lik.
Andre forelesning hadde vi om beta
Det vil si systematisk risiko.
Og så hadde vi om andel markedsforklart risiko (R2).
Tredje forelesning hadde vi om porteføljeoptimering
Og da er det grunnleggende å lære om H. Markowitz sine kurver med egg (ler mer på wikipedia). :) Porteføljeoptimering handler om å kjøpe eiendeler både i Iskremfabrikken AS og Paraplyfabrikken AS. Da får man avkastning både på solskinnsdager og regndager.
I porteføljeoptimeringssammenheng er det enkelt å regne på avkastning, men variasjonen (risikoen/standardavviket) er ikke like enkel. Men når man har lagt inn forventet avkastning og standardavvik, så kan Excel gi en slik fin graf:
Vi har også en obligatorisk oppgave
Hvor vi skal velge noen indexer og råvarer og sammenlikne. Gjennomsnittlig avkastning, variasjon (risiko), systematisk risiko (beta), markedsforklart variasjon (R2) - med dataanalyse, regresjonsanalyse, grafer, t-tester, f-tester og ikke minst forklarende tekst. 15 sider med frist 11. oktober.
Ja, jeg er 99% ferdig. Ja, det har vært rasende gøy! Ja, jeg har brukt vanvittig mange timer med Excel den siste uka. Og jeg koser meg glugg i hjel!
Abonner på:
Innlegg (Atom)